Eda Center

Leto 2005
Lokacija Nova Gorica, Slovenija
Tipologija Stanovanjsko/poslovno/javna
Merilo 33.660 m2
Status Natečaj, 3. nagrada
Avtorji Manca Ahlin, Matjaž Pegan, Peter Rijavec, Miha Volgemut, Saša Vuk

Obstaja očitna strategija v iskanju prepričljive mestne ikone: oblikovati večplasten pomen (družbeni pluralizem) v formo, pri čemer arhitektura ni enosmerna; in povezati formo s stvarmi, ki danes pomenijo veliko, kot je na primer narava. Torej stavba mora postati eden izmed simbolov mesta, po možnosti turistična zanimivost.

Program je zelo mešan in zgoščen. Na parceli velikosti 4.125 m2 se zahteva 20.000 m2 programa (FSI=4,8) ter 4 etaže kleti s 400 parkirnimi mesti; objekt združuje državno upravo, poslovne prostore, stanovanja, restavracijo, enoteko, galerijo, kavarno in lokale. Pod zemljo so štiri etaže za 395 parkirnih mest, objekt sega 77 m v višino.

Predlagamo javno, pohodno zazelenjeno streho (umetni grič), ki obiskovalcem omogoča razgledni sprehod do enoteke in restavracije v 10. in 11. nadstropju stolpnice. S tem dosežemo, da je celotna površina javnega prostora enaka površini parcele in ravninskemu mestu ustvarimo pohodni grič. Prav tako stolpnica predvideva razgledno ploščad na vrhu, ki je lahko zasebna, poljavna ali javna. Njena zasnova omogoča tudi ureditev manjšega avditorija na prostem.

S takšno potezo bi programsko zaprti kompleks v veliki meri odprli javnosti in mestu. Uresničitev take zamisli bi pomenila tudi drugačen pristop k pojmovanju javnih površin in urbanizma, saj bi mestni parter dvignili visoko nad nivo terena.