Spominski kompleks

Leto 2014
Lokacija Prekaz, Kosovo
Tipologija Urbanizem/krajinska arhitektura
Merilo 7.000 m2
Status Vabljeni natečaj – 1. NAGRADA / v izgradnji
Projektantsko podjetje AG Inženiring d.o.o.
Avtorja Miha Volgemut / Špela Zore

Naš predlog se približa reprezentaciji travmatičnega prostora na najbolj spoštljiv in občutljiv možen način. Trudimo se izogniti kakršni koli intervenciji do obstoječih objektov in okoliškem terenu, tako da ostane izkušnja travmatičnega prostora avtentična, kot je le mogoče. Končni pogled iz oči žrtev ostane nedotaknjen.
Novost, ki jo predlagamo na vrhu obstoječega območja travme, je reprezentacija novega upanja in miru s simboliko "drevesa življenja", ki omogoča to izkušnjo v najbolj univerzalni in neposredni govorici.

Nočemo uporabiti nobenega formalnega arhitekturnega jezika, da bi se izognili napačnim kulturnim interpretacijam in možnosti, da postane formalno zastarel v prihodnosti. Predlagamo abstraktno omrežja sistema, ki se nahaja nad območjem, sistem pokrivanja, ki ščiti stavbe in hkrati podpira novo življenje. To novo življenje se lahko smatra kot naravni park ali " življenja poln" rastlinjak, kjer so drevesa in drugo rastlinje, ki raste iz teže travmatičnega prostora.


Sistem tlakovanja nežno plava na obstoječem terenu in se poskuša izogibati dotikanju stavb, medtem ko sledi poti obiskovalcev. Njegova umestitev v prostoru ne oblikuje javnega trga niti ne dominira nad obstoječim terenom.

Simbolika, ki jo predlagamo je neposredna in univerzalna, kot je izkušnja smrti in rojstva, ki ju skušamo združiti v tem parku.

Drevo raste iz prostora travme in predstavlja večno življenje, ki ponuja novo perspektivo miru in upanja v Spominskem parku.

Padle žrtve v Spominskem parku predstavljajo velik in močan koreninski sistem nove samostojne države Kosova, ki bo rasla močno in razkošno kot nova drevesa v parku.

Ta vrt predstavlja večni krog življenja, transformacijo vseh padlih žrtev v novo življenje, in v novo rojstvo močnega neodvisnega naroda.