Brv čez Ljubljanico

Leto 2012
Lokacija Ljubljana, Slovenija
Tipologija Brv
Merilo 25 m
Status Natečajni predlog - PRIZNANJE
Avtorji Miha Volgemut / Benjamin Hafner

Z oblikovanjem nove brvi želimo ponazarjati gibanje, plastičnost in spontanost, ki naj bo s tem v harmoniji z značajem tega prostora, pri čemer naj tehnično in oblikovno drzna oblika brvi navdihuje sodobnost. Aluzija nove brvi na obliko ribe (zaradi pripadajočega Ribjega trga) naj ne bo preveč direktna, vendar še vedno prepoznavna na drugi pogled. Nova brv bo prav tako tvorila novo celoto s Plečnikovim ansamblom. Pri tem prepoznavamo, da Plečnik ni s svojimi mojstrovinami ustvarjal samo vizualnih kvalitet, ampak tudi telesne, kot se vidi pri gibanju po njegovih stopnicah proti brvi, kjer uporabnik s telesom začuti iluzijo gibanja vode, katerega učinek doseže z nizko in dolgo stopnico, pravzaprav ima bolj senzibilni uporabnik iluzijo, da sam postane voda, ki teče po stopnicah proti reki ter tako mistično v telesu začuti to gibanje vode. Z novo brvjo poskušamo to iluzijo gibanja vode iz stopnic nadaljevati naprej po brvi, kjer se stranice nove brvi mehko upognejo proti reki.

Obstajajo torej tri razsežnosti oblikovanja brvi:
- kontinuiteta baročnega besednjaka z izražanjem gibanja, plastičnosti in spontanosti (krivulje, loki, tekoče agregatno stanje…)
- ločitev tranzitne in uporabne funkcije mostu; “tribune” – posedanje in opazovanje rečnega dogajanja ter najbolj ikonične ljubljanske vedute. “Proslavljanje” prostora v funkciji.
- Konstrukcijska logičnost (samonosna lupina)