Karantanika

Leto 2013
Lokacija Domžale, Slovenija
Tipologija Stanovanjska
Merilo 3.300 m2
Status Vabljeni natečaj
Avtorji Miha Volgemut / Benjamin Hafner

VEČSTANOVANJSKA STAVBA KARANTANIKA

Funkcionalno objekt sledi svoji urbanistični intenciji po čim boljši integraciji z mestom in javnimi površinami, istočasno pa omogoča stanovanjem polno mero zasebnosti. Zato je funkcionalno objekt razdeljen na dva dela: južni – zasebni del, kjer je svetloba ter mirna in nizka okolica, kamor so orientirana stanovanja; ter severni – pol-javni del proti glavni ulici kamor so orientirane skupne površine. Specifika obravnavane parcele je ravno ta razcepljenost na mirno predmestno okolje na eni strani, ter na hektično mestno okolje na drugi, torej mora stavba reagirati na svojo okolico z dvema različnima »obrazoma« - južni, ki je zasebnega značaja svetlosti, topline, miru in zelenja; ter severni »obraz«, ki je mestotvornega značaja - kulturno reprezentativen in socialno komunikativen. Osnovno vodilo pri zasnovi objekta je bilo torej zasnovati čim bolj svetla stanovanja z velikimi terasami proti sončnemu in mirnemu jugu – z največjo stopnjo zasebnosti, ter na drugi strani omogočiti tudi družabno življenje v stavbi s prostori srečevanja, torej dodana vrednost socialne dimenzije s površinami za druženje, za igro otrok itd., ki komunicira tudi z uličnim življenjem.