Vrtec Zarja

Leto 2010
Lokacija Kamnik, Slovenija
Tipologija Vrtec
Merilo 1.400 m2
Status Izvedeno - občinsko bronasto priznanje
Avtorji Miha Volgemut/ Rok Vettorazzi
Foto Grega Eržen

Ta 10-oddelčni vrtec za 170 otrok je bil načrtovan na privatno iniciativo in investicijo. Stavba je locirana tesno med reko in ulico, kar v osnovi tudi determinira pahljačasto geometrijo. Osnovna funkcionalna shema tega vrtca je ustvariti močno komunikacijo med notranjim centralnim prostorom ter zunanjim igriščem. Da bi to dosegli, smo zasnovali skupni prostor čim večji in prehodnejši, potekajoč od glavnega vhoda do širokega izhoda na igrišče. Program tako funkcionira med dvema lamelama: vzhodna, kjer so pozicionirani servisni prostori, vertikalne komunikacije in pisarne, ter zahodna z desetimi igralnimi enotami; med lamelama je v obeh etažah centralni skupni prostor, ki je namenjen druženju, razstavam, dogodkom itd. Objekt ima dve etaži, v spodnji je prva starostna skupina z direktnim izhodom na terase, zgoraj je druga starostna skupina. Vrtec vključuje tudi kuhinjo in telovadnico.
Zunanji izgled stavbe je zasnovan čim bolj dinamično in raznoliko. Takšna raznolikost površin razkriva različne ambiente in presenečenja, tako da se stavba spreminja kot film med našim gibanjem okoli nje. To so površine izkušnje in gibanja, ki jih bodo otroci raziskovali in bogatejše so te, intenzivnejša bo povezava med otroci in prostorom.